...Geçen ay bir kaç kere polenta (mısır lapası) pişirmeye yeltendim fakat mısır irmiği bulamadığım için istediğim gibi olmadı. Polenta, özellikle Kuzey İtalya'da kış ayları boyunca yapılan ve çok sevilen bir yiyecek. Bir çok et, tavuk yemeğinin yanında ya patates püresi gibi ya da ızgara yapılmış halde, bir nevi ekmek gibi servis ediliyor. Donatella Piatti, bir polenta tarifi verirken mısırın İtalyancasının "Granoturco" ve turco'nun Türk demek olduğunu, bu tahılın büyük bir ihtimalle Türklerle Venedikliler arasındaki ticaret neticesinde İtalya'ya gittiğini yazmış. Buradan yola çıkarak belki de muhlamanın polentanın atası olduğunu söyleyebiliriz. Hemen hemen aynı teknikle hazırlanıyor ve tatları birbirine benziyor. Şimdi yazarken aklıma geldi....
Erzurumlular da Erzurum'un tel peynirinden kuymak yapıyorlar. O da nefis oluyor.
Muhlama veya Mıhlama veya Kuymak
Malzemeler:1 ya da 2 kişilik
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/4 su bardağı mısır unu
4-5 parça Trabzon tel peyniri
1/2 bardak su
Muhlama veya Mıhlama veya Kuymak
Malzemeler:1 ya da 2 kişilik
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/4 su bardağı mısır unu
4-5 parça Trabzon tel peyniri
1/2 bardak su
Tarif:
Bakır bir sahana tereyağını koyun ve orta ateşte yakmadan kızdırın.
Mısır ununu ekleyip karıştırın. Yakmadan biraz kavurun.
Arkasından küçük küçük parçalara böldüğünüz peyniri ekleyin.
En son olarak suyu ekleyin ve muhallebi kıvamına gelene kadar 5 dakika karıştırarak pişirin. Arzu ederseniz tuz ve karabiberle tatlandırın.
Hemen servis yapın.
Trabzon tel peyniri: Paketli ya da açık olarak alınabilir. Fotoğraftaki Vakıfkebir'de üretilen yağlı tel peynir.
Bir diğer kahvaltılık peynir Antakya'nın Yaprak Peyniri. Bunu tost makinasında ya da tavada yağsız olarak kızartıp, yine kızarmış domates ve kızarmış ekmekle beraber kahvaltıda yemek güzel oluyor. Fakat çok tuzlu bir peynir olduğundan bir gece boyunca suyun içinde bekletmekte yarar var. Tadı hellime benziyor.
İnek sütünden yapılmış ve tam olgunlaşmamış yaprak peynir.
Bakır bir sahana tereyağını koyun ve orta ateşte yakmadan kızdırın.
Mısır ununu ekleyip karıştırın. Yakmadan biraz kavurun.
Arkasından küçük küçük parçalara böldüğünüz peyniri ekleyin.
En son olarak suyu ekleyin ve muhallebi kıvamına gelene kadar 5 dakika karıştırarak pişirin. Arzu ederseniz tuz ve karabiberle tatlandırın.
Hemen servis yapın.
Trabzon tel peyniri: Paketli ya da açık olarak alınabilir. Fotoğraftaki Vakıfkebir'de üretilen yağlı tel peynir.
Bir diğer kahvaltılık peynir Antakya'nın Yaprak Peyniri. Bunu tost makinasında ya da tavada yağsız olarak kızartıp, yine kızarmış domates ve kızarmış ekmekle beraber kahvaltıda yemek güzel oluyor. Fakat çok tuzlu bir peynir olduğundan bir gece boyunca suyun içinde bekletmekte yarar var. Tadı hellime benziyor.
İnek sütünden yapılmış ve tam olgunlaşmamış yaprak peynir.
4 yorum:
Uff ne de güzel giderdi şimdi sabah sabah... Canım çekti walla.. İkindi gibi bir kuymak yapayım. Bu güzel alıntı için teşekkür ederim.
Şimdiden afiyet olsun uyuyan güzel. Bu yazıyı gece yayınladım. Canım o kadar çok kuymak çekti ki sabahı zor buldum :)
babam kıbrıs'a gittiğinde ordan hellim peyniri getirirdi. ilk kez seneler önce tatmıştım Antakyanın yaprak peyniri gibi o da çok tuzlu. Ama kızartınca büyük bir işathla yeniyor..
Babam bize de getirmişti çook ufakken :)
Yorum Gönder